tirsdag 22. desember 2009

Usynlige murer


Så kom jeg endelig til Yanoun, den lille byen med bare 100 innbyggere, ikke langt fra Nablus og som er omringet av bosettinger på alle kanter. I 2002 flyktet aller innbyggerne i Yanoun fra landsbyen etter trusler fra bosetterne, men i mars
2003 vendte de tilbake etter at de hadde fått lovnad om internasjonalt nærvære i landsbyen. Siden 2003 har det alltid vært internasjonale til stede i landsbyen 24 timer i døgnet for å trygge situasjonen for Yanouns innbyggere.

Folket iYanoun har bodd i landsbyen i generasjoner og livnært seg av sauehold og jordbruk. Hos innbyggerne kan du kjøpe ost, youghurt, egg, olivener og ristede mandler, men før handelen kan finne sted må du drikke både kaffe og te.

Det er stort sett rolig i Yanoun nå, men med jevne mellomrom kommer den israelske hæren, kanskje midt på natten og vekker opp alle innbyggerne. Eller det kommer en gjeng med jødiske

turgåere som stopper opp i landsbyen for å bade i kilden som er drikkevannet til innbyggerne.

Det er vakkert i Yanoun, landsbyen er omringet av åser som en få

r lyst til å klatre opp på, nede i dalen ligger det nypløyde åkerlapper og på jordene står det også eldgamle oliventrær som bevis på at her har det bodd folk i tusener av år.


Kerstin, en av ledsagerne i Yanoun, tar meg med på tur. –Hit kan vi gå, men ikke lenger, sier Kerstin, - vi kan ikke gå forbi det mandeltreet. Vi snur og jeg begynner å klatre litt oppover for å få et overblikk. – Nå kan du ikke gå høyere, sier Kerstin. Uansett hvor vi går, kommer vi til en usynlig grense som ikke kan krysses i redsel for reaksjoner fra de israelske bosetterne.

Og mens jeg går rundt i Yanoun forstår jeg at den lille landsbyen er omringet av en usynlig mur satt opp av bosettere og godkjent av dent israelske hæren. En mur som setter begrensinger for alle innbyggerne. De har ikke lenger mulighet til å dyrke all jorda si, for noe av jorda er på den andre siden av den usynlige muren og de kan ikke ha så mange sauer som tidligere da tilgangen til beite er begrenset. Den usynlige muren gjelder også for dyr.

Likevel blir folket værende i landsbyen sin, de holder ut i håp om at en dag skal alt bli annerledes i Yanoun

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar